Haluatko kuulla lisää? Kutsu meidät käymään!

040 680 7870

Jätä yhteydenottopyyntö Sulje ikkuna

Näin lannoitetehdas toimii

Mädätteiden kuivauksessa voidaan hyödyntää teollisuuden hukkalämpöä

Mädätteiden kuivauksessa voidaan hyödyntää teollisuuden hukkalämpöä

Lannoitetehtaassa tapahtuvaa typen jälkimädätteen sekoittamista varten biokaasulaitoksen jälkimädäte kuivataan n. 75 – 80 %:n kuiva-ainepitoisuuteen.

Lannoitetehon kannalta ammoniumnitraattimuotoinen typpi on välittömästi kasvien hyödynnettävissä ja siksi paras muoto lannoituskäyttöön. Lannoitteen yhtenä perusraaka-aineena käytettävä biokaasulaitoksen synnyttämä jälkimädäte on kuitenkin usein liian märkää, jotta siihen voitaisiin sekoittaa typpeä ammoniumnitraattimuotoisena.

Tästä syystä lannoitetehtaaseen syötettävä jälkimädäte kuivataan verkkokuivurilla. Koostumuksesta ja märkäainepitoisuudesta riippuen jälkimädäte voidaan tarvittaessa myös esikuivata lingolla tai ruuvilla.

Kuivauksessa voidaan hyödyntää lämpöenergiana esimerkiksi teollisuuden hukkalämpöä, koska verkkokuivauksen käyttölämpötilat voidaan pitää alhaisina. Verkkokuivaustekniikalla on pitkä historia; sitä on käytetty maailmalla jo kymmeniä vuosia.

Typen ja jälkimädätteen sekoittaminen

Parhaan mahdollisen lannoitemixin kasaaminen alkaa sekoitusvaiheella, jossa typpi ja ravinnerikas jälkimädäte sekoitetaan.

Ravinnerikas, kuivattu jälkimädäte ja kasvien välittömästi hyödynnettävissä oleva ammoniumnitraattimuotoinen typpi sekoitetaan pelletöintiä varten.

Sekoitteen kuiva-ainepitoisuus on n. 85 %. Sekoittamiseen käytetään perinteisiä toimintavarmoja teollisuussekoittimia.

Typen ja jälkimädätteen sekoittaminen
Pellettimuotoinen lannoite on helppo käsitellä ja käyttää

Pellettimuotoinen lannoite on helppo käsitellä ja käyttää

Typen ja jälkimädätteen sekoitus pelletöidään, koska pellettimuotoinen lannoite on kustannustehokas kuljettaa sekä helppo käsitellä ja levittää.

Typen ja jälkimädätteen sekoite pelletöidään. Pellettimuotoinen lannoite on kustannustehokas kuljettaa. Myös sen käsittely ja levitys pelloille on kustannustehokasta.

Sekoitteen pelletöintiin voidaan käyttää vastaavia pelletöintilaitteita, joita käytetään esimerkiksi puupellettien ja eläinten rehujen valmistuksessa. Tarkoitukseen soveltuu matriisilla varustettu joko vaaka tai säteittäinen pelletöintikone.

Lannoitetehtaassa käytettävä pelletöintitekniikka on ollut käytössä kymmeniä vuosia eri teollisuudenaloilla ja tekniikka on toimintavarma.

Tehokkain ja kustannuksiltaan edullisin ratkaisu tuhkan puhdistamiseen

Tuhka on erinomainen lannoite. Se vähentää tehokkaasti maan happamuutta sekä sisältää fosforia ja kaliumia. Hivenravinteista tuhka sisältää erityisesti mangaania, kuparia, sinkkiä, kobolttia, molybdeenia ja rautaa.

Tuhkaa syntyy merkittäviä määriä mm. teollisia biomassoja poltettaessa. Tällöin tuhkaan jää usein raskasmetalleja, jotka täytyy poistaa ennen tuhkan käyttämistä lannoitteena. Tuhkanerotuslaitteistomme on suunniteltu nimenomaan tähän tarkoitukseen; raskasmetallien erottamiseen puhtaasta tuhkasta.

Patentissamme kuvattu tuhkanerotuslaitteistomme on markkinoiden kustannustehokkain ratkaisu raskasmetallien erotteluun puhtaasta tuhkasta. Laitteistollamme on jopa kymmeniä prosentteja kilpailijoitamme parempi tuhkanerotuskyky.

Tehokkain ja kustannuksiltaan edullisin ratkaisu tuhkan puhdistamiseen
Granulointi suoja-aineella mahdollistaa typen ja tuhkan lisäämisen yhteen ja samaan lannoitepellettiin

Granulointi suoja-aineella mahdollistaa typen ja tuhkan lisäämisen yhteen ja samaan lannoitepellettiin

Lannoitepelletti päällystetään suoja-aineella, jotta lannoiteominaisuuksien puolesta paras ammoniumnitraattimuotoinen typpi pysyy pelletissä myös tuhkan granuloinnin jälkeen.

Lannoitepelletissä olevalla ammoniumnitraattimuotoisella typellä on korkea pH. Mikäli korkean pH:n typpi joutuu kosketuksiin korkean pH:n tuhkan kanssa, typpi haihtuu pelletistä.

Jotta typen haihtuminen estetään tuhkaa lisättäessä, pelletti granuloidaan suoja-aineella. Suoja-aine käytännössä eristää typen ja tuhkan estäen niitä joutumasta kosketuksiin keskenään.

Puhdistettu tuhka sisältää useita tärkeitä ravinteita

Suoja-aineella päällystettyyn pellettiin lisätään raskasmetalleista puhdistettu tuhka. Puhdas tuhka sisältää fosforia ja kaliumia sekä hivenravinteista erityisesti mangaania, kuparia, sinkkiä, kobolttia, molybdeenia ja rautaa.

Pellettien granuloinnissa n. 45 asteen kulmassa olevalle, halkaisijaltaan n. kaksimetriselle pyörivälle lautaselle lisätään pellettejä. Pellettien päälle lisätään tämän jälkeen puhdistettua tuhkaa ja päälle spreijataan vettä. Näin tuhka tarttuu pelletteihin ilman kemiallisia aineita.

Tuhkan granuloinnin jälkeen lannoitepelletit sisältävät biokaasulaitoksen ravinnepitoista jälkimädätettä, typpeä kasvien heti hyödynnettävässä muodossa sekä ravinnepitoista tuhkaa.

Tehtaalta tulee ulos 100 % orgaanista lannoitetta valmiissa myyntipakkauksissa

Tehtaalta tulee ulos 100 % orgaanista lannoitetta valmiissa myyntipakkauksissa

Jälkimädätettä, typpeä ja tuhkaa sisältävät 100 % luonnonmukaiset lannoitepelletit siirretään granulointivaiheen jälkeen säkitettäväksi valmiisiin myyntipakkauksiin.

Säkityslaitteisto ja säkkikoko voidaan räätälöidä tarpeen mukaan. Usein esimerkiksi maatiloille lannoitetta toimitetaan 1 m3 säkeissä.

Lopputuloksena lannoitetehdas tuottaa valmiiksi myyntipakkauksiin säkitettyä ja myyntivalmista 100 % luomu- ja kierrätyslannoitetta.

Kutsu meidät käymään, niin keskustellaan asiasta tarkemmin
– Meillä on paljon kerrottavaa!

Kutsu meidät käymään